Selecteer een pagina

Fiep Westendorp wilde van jongs af aan al illustrator worden. Om deze droom te verwezenlijken ging ze naar de Koninklijke School voor Kunst, Ambacht en Techniek in De Bosch en daarna naar de Kunstacademie in Rotterdam. In haar studietijd aan de Kunstacademie kreeg ze ook haar eerste illustratieopdrachten en begon haar carrière als illustratrice. In 1952 begin Annie M.G Schmidt met de verhalen Jip en Janneke in het parool. Fiep Westendorp maakte hiervoor de illustraties. Dit was het begin van een succesvolle samenwerking> er volgde meer verhalen, waaronder Floddertje, Otje en Pluk van de Petteflet. Maar ook werkte Fiep samen met Mies Bouhuys, waar Pim & Pom uit zijn voortgekomen. Ondanks dat ze haar carrière begon met illustreren voor volwassenen werd ze vooral bekend met deze tekeningen voor kinderen.

De grappige illustraties van Fiep Westendorp zien er erg grappig uit en spreekt kinderen enorm aan. De vrolijke verhaaltjes met de bijhorende tekeningen nemen kinderen volledig mee in de avonturen van de karaktertjes. Inmiddels zijn er bijna geen volwassenen en kinderen die haar tekeningen niet kennen en bewonderen. Fiep heeft meer dan zesduizend tekeningen gemaakt en meer dan tweehonderd boeken geïllustreerd. Met al haar energie, liefde en grote precisie creëerde ze een eigen wereld die altijd centraal stond van het verhaal dat ze illustreerde.

In 1997 kreeg Fiep Westendorp het Oeuvrepenseel, een prijs die speciaal voor haar in het leven werd geroepen door stichting CPNB. Een prijs die Fiep, helaas overleden op 3 februari 2004 vol overgave verdiende.